Joensuun Kiekko-Pojat | Edustus

Toimitusjohtajan katsaus

17.09.2021

Omistajan vaihdoksen jälkeinen ensimmäinen tilikausi saatiin Joensuun Kiekko-Poikien osalta päätökseen keväällä. Tilikausi oli uudistuneelle organisaatiolle haasteellinen, mutta samalla opettavainen. Kausi oli hyvä testi koko organisaatiolle. Eteen tuli paljon asioita, jotka aiheuttivat lisätöitä ja päänvaivaa. Täytyy muistaa, että kyseessä oli vasta ensimmäinen kausi uudelle porukalle ja meidän osaamista todellakin koeteltiin heti matkan alkumetreillä. Suuri kiitos kuuluu ottelutapahtumassa toimivalle henkilöstölle, toimiston väelle, joukkueelle ja hallitukselle, jotka kaikki tekivät valtavan työn kauden aikana. Uskon, että haastavan kauden ansiosta olemme tällä hetkellä merkittävästi parempi urheiluorganisaatio kuin vuosi sitten.

Urheilullisesti kausi oli onnistunut. Joukkue sijoittui vaikean alkukauden jälkeen runkosarjassa lopulta toiseksi. Tasaisen välieräsarjan jälkeen tie vei pronssiotteluun, jossa sijoitukseksi tuli lopulta Mestiksen 4. sija. Enemmänkin oli tarjolla, mutta vielä ei ollut meidän aika. Kauden aikana ehdimme järjestää kahdeksan kotiottelua, jossa yleisöllä oli pääsy katsomoihin. Loput kauden otteluista pelattiin yleisörajoitusten vuoksi tyhjille katsomoille. Iso kiitos kuuluu myös kumppaniverkostollemme ja kannattajille, jotka ymmärsivät haastavan tilanteen ja olivat tukena siitä huolimatta, vaikka pelit olivat suurimmalta osin nähtävissä ainoastaan television välityksellä.

Koronapandemian aiheuttamat ja viranomaisten määräämät yleisötapahtumia koskevat rajoitukset vaikuttivat merkittävästi yhtiömme toimintaan kauden aikana. Joensuun Kiekko-Poikien taustayhtiö Mehtimäki Oy:n liikevaihto laski edellisestä tilikaudesta 77 225 € ja oli yhteensä 561 219 €. Tähän vaikutti merkittävästi otteluiden pelaaminen tyhjille katsomoille. Yhtiön tulos tilikaudella oli 7077,65 €. Plusmerkkinen tulos on vahva näyttö koko organisaatiolta ja yhtiön jatkuvuuden kannelta äärettömän tärkeä. Reagoimme oikeaan aikaan ja onnistuimme sopeuttamaan toimintaamme kauden aikana, kun pelit keskeytyivät. Toteutettujen sopeuttamistoimenpiteiden ja onnistuneiden myyntikampanjoiden ansiosta pääsemme lähtemään uuteen kauteen puhtaalta pöydältä. Iso merkitys oli myös valtion Mestikselle myöntämillä avustuksilla, joiden ansiosta sarja yleensä pystyttiin pelaamaan loppuun.

Uuteen kauteen lähdemme toiveikkaana, mutta jalat maassa. Toimintaympäristöön liittyvä epävarmuus on otettu huomioon budjettia laadittaessa ja toiminnan kehittäminen jatkuu pala kerrallaan. Tätä varten olemme perustaneet ohjausryhmiä eri osa-alueille, joissa hyödynnämme ulkopuolisten asiantuntijoiden apua toimintamme kehittämisessä. Uudella kaudella painopisteinä on kuluttajapuolen myynti sekä markkinointi ja viestintä. Panostamme ottelutapahtuman kehittämiseen ja markkinointi- ja viestintä on toinen tärkeä kehityskohde, joka on jatkumoa viime kauden aikana toteutetulle brändityölle. Tavoite on saada yleisö palaamaan halliin sankoin joukoin kauden aikana. Kumppanimyyntiin on panostettu viime kauden aikana ja uudet toimintamallit on sinne jo saatu luotua. Myyntiin hankitun lisäresurssin avulla kumppanimäärää on jo saatu kasvatettua ja edelliseen vuoteen verrattuna aikataulullisesti ollaan edellä tässä vaiheessa syksyä. Töitä on vielä kuitenkin jäljellä myyntitavoitteeseen pääsemiseksi. Kumppaniverkostolle on myös tulossa uutta Kasvuketju-konseptin muodossa, jossa Kiekko-Pojat tarjoaa kumppaniyrityksille apua heidän liiketoimintansa kehittämiseen. Tästä kerromme lisää kanavissamme lähiaikoina.

Urheilullisesti Kiekko-Pojat haluaa olla jälleen kamppailemassa Mestiksen kärkisijoista uudistuneen joukkueen ja valmennustiimin voimin. Joukkue on osoittanut harjoituspeleissä jo iskukykynsä ja uskon, että Kiekko-Poikien kannattajat ottavat joukkueen omakseen. Valmennus on tehnyt loistavaa työtä alkukaudesta ajaessaan sisään omia toimintatapojaan. Vaatimustaso on ollut korkealla ja pelaajat ovat ottaneet isoja askeleita eteenpäin lyhyessä ajassa. Edessä on taatusti mielenkiintoinen kausi joensuulaisille ja pohjoiskarjalaisille kiekkofaneille. Kauden alla on liikkunut tummia pilviä jäähallissa riehuneen tulipalon muodossa. Hallin puhdistuksen ja korjauksen valmistuminen ei ole vielä tiedossa, mutta lopullinen aikataulu on odotettavissa lähiaikoina. Olemme jo kuitenkin varautuneet siihen, että kauden ensimmäisen Mehtimäellä pelattavan kotiottelun ajankohta siirtyy eteenpäin. Mahdolliset ottelusiirrot tuovat lisähaasteita toimintaan, mutta toisaalta myös mahdollisuuksia. Olemmekin jo harjoituspelikauden aikana pystyneet viemään ottelutapahtumia lähialueiden pienemmille paikkakunnille, kuten Kiteelle ja Kontiolahdelle, joka on meille tärkeä asia. On hienoa, että pystymme yhdessä järjestämään otteluita, joiden tuotosta osa menee paikallisen seuran toiminnan tukemiseen. Vaikka tilanne ei ole hallin osalta paras mahdollinen, niin tämä on jälleen yksi paikka osoittaa organisaationa mihin pystymme kun yllättäviä tilanteita tulee eteen. Teemme tarvittavat toimenpiteet siinä vaiheessa, kun hallin tilanne varmistuu. Turha mennä asioiden edelle sen enempää. Tiedotamme asiasta heti, kun se on mahdollista.

Minulta on kysytty muutamaan otteeseen mitä Kiekko-Pojat on ja haluaa olla tulevaisuudessa. Viime kauden alussa en olisi osannut tuohon kysymykseen vastata, mutta kauden aikana asia on selkeytynyt ympärillä olevan yhteisön ansiosta. Se mitä olemme ja mihin olemme menossa, on rakentunut keskusteluissa eri sidosryhmien kanssa. Yritän sen tämän katsauksen loppuun nyt tiivistää.

Legendaarinen Joensuun Kiekko-Pojat on jääkiekkoseura, jonka juuret on 50-60-luvulla. Olemme pohjoiskarjalainen, joensuulainen, punainen, musta, valkoinen, positiivinen, intohimoinen, rohkea, kehittyvä, joukkuepelaaja. Värikäs ja pitkä historia on se mistä meidät tunnetaan. Nimet Mononen, Kapanen, Pohtinen, Kyllönen, Fontas, Stavjana, Vlach, Immonen, Ruohomaa, Lehikoinen ja lukemattomat muut ovat piirtyneet lähtemättömästi pohjoiskarjalaisten kiekkofanien mieliin. Nyt on uusien nimien aika ottaa paikkansa seuran historiassa ja jatkaa tarinan kirjoittamista kaukalossa.

Yhteisöllisyys, tavoitteellisuus ja vastuullisuus ovat arvot, joihin uskomme. Yhteisö on joukkueemme, josta pidämme huolta ja arvostamme. Yhdessä koemme voitot ja tappiot, nousut ja laskut. Yhdessä koemme elämyksiä, yhdessä menestymme. Yhdessä olemme enemmän, yksin emme mitään. Tähtäämme aina korkealle, mutta jalkamme ovat tukevasti maassa. Teemme kovasti töitä, kehitymme ja kehitämme toimintaamme yhdessä. Pidämme minkä lupaamme sekä tiedämme vastuumme ja vaikutuksemme ympäristöä, ihmisiä ja koko yhteisöä kohtaan. Sitä on Kiekko-Pojat. Kaikki kynnelle kykenevät ovat tervetulleita matkalle mukaan kirjoittamaan yhteistä menestystarinaa, yhdessä olemme vahvempia.

Kalle Kerman
Toimitusjohtaja

Mestis