IntersportJoensuuPunamustaCCMKarjalainenPKOPKSRöschLaakkonenKoff

Urheilumies Jaakko Hirvonen on kuollut

Koff

Jaakko "Jaska" Hirvonen on poissa..

Niemisen pallokentän kasvatti ja Joensuun Kiekko-Poikien pitkäaikainen huoltaja Jaakko Hirvonen nukkui pois perjantaina 28. joulukuuta pitkällisen sairauden murtamana 60-vuotiaana. Monet palloiluihmiset tuntevat Jaskan parhaiten taustavaikuttajana jalkapallon puolelta, mutta oli moneen hommaan ehtineellä Jaskalla sormensa pelissä myös jääkiekossa.

Muistelen vahvasti (korjatkoon joku aikalainen, jos olen väärässä), että Jaska liittyi Kiekko-Poikiin kaudella 1975-76, kun seuran silloinen huoltaja Esa Laine menehtyi traagisesti pelireissulla tapahtuneessa bussionnettomuudessa. Kiekko-Pojat pelasi silloin nuorella joukkueella kivikovassa I-divisioonassa yhdessä sellaisten perinteikkäiden seurojen, kuin Kiekko-Reippaan, Kärppien, HPK:n, KooKoon, SaiPan, Jukurien ja JyPin kanssa. Menestys ei yllättäen sarjaan nousseen joukkueen päätä huimannut, eikä seuran kassa rahoista pullistellut. Joukkue oli nuori, mutta kaikista nuorin ja kokemattomin oli Jaska.

Jos 1970-luvulla halusi urheiluseuran hommiin ja aloittaa heti mahdollisimman haastavassa ympäristössä, niin se onnistui hyvin Kiekko-Pojissa, jossa oltiin vasta pyristelemässä pois perinteisestä harrastamisesta kohti ammattimaisempaa toimintaa. Rahaa ja sen myötä varusteita oli niukalti ja siksi pelaajilla ei ollut mitään asiaa Mehtimäen pukukopin tarvikekaapille, jossa säilytettiin kallisarvoisia ja hyvälle tuoksuvia uusia puumailoja sekä himoittuja eristysnauha- ja nilkkateippirullia. Tuo harvalautaovella varustettu kaappi oli Jaskan vastuulla ja sen sai 25-päinen sonnilauma heti tuta. Kaapin munalukko aukesi vasta hyvien perustelun jälkeen.

Jaska ei sentään kuulunut niiden sen ajan legendaaristen kiekkohuoltajien joukkoon, jotka kokosivat kahdesta rikki menneestä puumailasta kolme uutta, mutta tyhjä erkkarulla ja risainen mailanlapa piti silti olla näyttää, että lisää erkkaria sai. Uuden mailan saamisen ei riittänyt se, että entisellä ei saa enää maaleja, vaan työvälineen piti olla vähintään kahdessa osassa. Ehkäpä juuri Jaskan tarkkuuden ansiosta mistään pelivehkeistä ei kuitenkaan koskaan ollut varsinaisesti pulaa.

Me vanhat pelaajat muistamme Jaskan kuitenkin ennen kaikkea ahkerana, positiivisena ja kannustavana hahmona, joka loi omalta osaltaan joukkueelleen parhaat mahdollisuudet menestyä. Tästä kokemuksesta ei varmasti ollut haittaa Jaskalle myöhemminkään työelämässä ja poliittisella uralla.

Jaska, tiedän että kuitenkin edelleen seuraat aktiivisesti tiedotusvälineitä sieltä pilven reunalta: teit kokoisesi jäljen joensuulaiseen kiekkohistoriaan ja niiden lukuisten ihmisten mieliin, joita polullasi kohtasit. Aikasi ei mennyt hukkaan, lepää rauhassa.

Kirjoittaja: Kimmo Tolvanen

Kuva: Joensuun Keskusta

Jokipojat kunnioittaa Jaakko Hirvosta hiljaisella hetkellä ennen Jokipojat-KOOVEE ottelua perjantaina 4.1.2019.