Joensuun Kiekko-Pojat | Edustus

Attila Adorjan Joensuun Kiekko-Poikien maalillle

22.06.2020

Joensuun Kiekko-Pojat on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen mielenkiintoisen Unkarin maajoukkuemaalivahdin Attila Adorjanin kanssa. 

Joensuun Kiekko-Poikien maalinsuulle luistelee joukkueen toistaiseksi ainoa ulkomaalaisvahvistus. 23-vuotias Attila Adorjan saapuu Joensuuhun Slovakian pääsarjajoukkue DVTK Jegemedvekistä, jossa hän torjui edellisen kauden 91,4% varmuudella. Hän pelasi myös Unkarin maajoukkueessa suomalaisvalmentaja Jarmo Tolvasen alaisuudessa. Unkarin maajoukkueessa pelasivat myös Suomesta tutut Janos Hari, Vilmos Gallo ja Balazs Sebok.

Ikäänsä verraten kokenut Adorjan syntyi Romaniassa Miercurea Ciuc -nimisessä kaupungissa vuonna 1996, jossa jääkiekko oli kylän isoin juttu. Hänen perheeseensä tätänykyään kuuluu vanhempiensa lisäksi sisko ja tyttöystävä. Vajaan 40 tuhannen ihmisen kaupungin ylpeys oli ja on edelleen jääkiekkojoukkue SC Csikszereda, joka on ollut jo vuosia monikansallisen Erste Liigan kärkijoukkueita. Useita NHL- ja KHL-pelaajia on myös jättänyt jälkensä seuraan esiinyttyään kaupungin ylpeydessä. Siellä pelatessaan Adorjan nousi Romanian parhaaksi maalivahdiksi, käyden kaikki mahdolliset maajoukkueet läpi. Hänen synnyinkaupunkinsa on vahvasti unkarinkielinen, sillä jopa 80% ihmisistä puhuu äidinkielenään unkaria ja loput 20% romaniaa. Niinpä hänen seuraava siirtonsa ei tarvinnut uuden kielen opettelemista.

Kaudeksi 2014-15 hän siirtyi Unkarin puolelle Misolcin kaupunkiin DVTK:n joukkueeseen. Jo toisella kaudellaan hän nousi edustusjoukkueen ykkösmaalivahdiksi, vaikka ikää oli vasta 18 vuotta. Samalta kaudelta ja lähes identtisin tilastoin nousi esiin myös nykyään Jokereita edustava Janis Kalnins, joka pomppasi Erste Liigasta KHL:n parrasvaloihin.

Kahdella seuraavalla kaudella Adorjan oli Erste Liigan paras maalivahti kaikin mittarein luettuna. Hän voitti kahdesti liigan mestaruuden ja samaan aikaan tuli Erste Liigan ohessa pelattavassa Unkarin sarjassa kaksi mestaruutta. Samassa joukkueessa pelasivat muun muassa suomalaiset Rasmus Kulmala, Anssi Rantanen ja Jarkko Leppänen.

DVTK osallistui kolmesti hänen aikanaan koko Euroopan kattavaan Continental Cupiin, jossa Adorjan viimeisenä kautenaan oli cupin paras maalivahti päästäen viidessa pelatussa pelissään ainoastaan 0,97 maalia per peliä torjuntaprosentilla 96,3

Kaksi viimeistä kautta unkarilaisjoukkue siirtyikin Slovakian Extraliigaan, jossa on taistellut playoff-paikasta molempina kausina. Ensimmäisenä kautenaan hän jäi toiseksi maalivahdiksi, kun Unkarin kaikkien aikojen parhaiksi maalivahdeiksi lukeutuva Adam Vey teki paluun kotimaahansa AHL- ja ECHL-kierrokseltaan. Slovakiassa häntä valmensi Jokereistakin tuttu kanadalaisluotsi Glen Hanlon. Myös toisella kaudellaan hänen pelimääränsä jäi toivotusta. Viimeisellä kaudellaan hänen pelimääränsä oli 21, joissa torjuntaprosentiksi kertyi 91.4. Suomalaisille kiekonseuraajille mielenkiintoinen yksityiskohta ja ehkä jonkunlainen vertailukohtakin saattaa olla, että samassa sarjassa 16 peliä pelannut Andreas Bernard torjui prosentilla 91,9

– Attilan agentti otti meihin yhteyttä ja kyllähän tämä sytytti saman tien. Sitten alettiin ottamaan selvää pelaajasta ja hänen taustoistaan. Ja totta kai hintakin oli kriittisen tärkeä, sillä heikommalla cv:llä oleva maalivahti samasta sarjasta halusi yli kolminkertaisen hinnan edellisellä viikolla. Katsoimme muutaman pelin hänestä ja vakuutuimme pelaajasta. Taustojen kartoituksesta iso apu oli hänen kanssaan aikaisemmin toimineilla suomalaisilla valmentajilla Jukka Kontsasilla ja Eemeli Parikalla. Jälkimmäinenhän Joensuussakin toimi, niin siinä oli Arto Pyykön (maalivahtivalmentaja) hyvä kysyä hänestä tarkemminkin. Attila on hyvän englanninkielen omaava, positiivinen kaveri, jolla on todella kova palo kehittyä ja tehdä paljon töitä. Hän haluaa olla Mestiksen kärkiveskareita ensi kaudella ja päästä tätä kautta tulevaisuudessa isompiin sarjoihin, kuten Liigaan. Pelityylistä huokuu räjähtävyys, hyvä sijoittuminen ja aktiivisuus. Hänen entiset joukkuekaverinsa ovat kertoneet että Attila on viimeisen päälle hyvä tiimijätkä ja se kyllä huokui hänestä puhelimitsekin. Kyllähän tämän toteutumiseen tärkeä juttu oli myös uusien omistajien kontaktiverkosto, jonka myötä saatiin homma maaliin todella nopeasti. Attila Suomeen tulon mahdollisti myös loppusuoralla olleet urheilujohtamisen opiskelut Egerin yliopistossa Unkarissa, Joensuun Kiekko-Poikien päävalmentaja Joni Petrell kertoo.

– Olimme valmiita odottamaan vaikka pitkälle syksyyn, että löydämme oikean kaverin. Meillä on mielestäni todella kilpailukykyinen veskariosasto ja sen menestyvä joukkue aina tarvitsee. Joni, Benkku ja Aatsi teki hyvää työtä Attilan taustojen kartoittamisessa, ja kun itsekin juttelin pojan kanssa, niin minullekin tuli se fiilis, että nyt löytyi oikea jätkä, joka oikeasti haluaa tänne tulla, kokea uusia juttuja ja kehittyä. Siitä todisteena on kyllä se, että olisihan hän voinut aika paljon isommalla rahalla keski-euroopassakin jatkaa. Todella hyvillä fiiliksillä tässä ollaan kaikin puolin, Joensuun Kiekko-Poikien general manager Jaakko Lipponen sanoo.

Üdvözlet, Attila!

Mestis