Intersport Erä-UrheiluJoensuun kaupunkiPunamustaCCMKarjalainenPKOPKSRöschTerveystaloKoffAutotalo HartikainenHonkarakenneMercedes-BenzNoPain
Joensuun Kiekko-Pojat | Edustus

Toivo Pennaselle viiden ottelun pelikielto

Dataline

Kurinpitopäätöksen perustelu:

Tilanteesta tuomittiin jäällä JoKP:n Toivo Pennaselle iso rangaistus ja pelirangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

TIlanteessa kiekko pelataan KOOVEE:n päädystä laitaa pitkin ylöspäin. Kiekon ollessa edelleen KOOVEE:n puolustuspäädyssä noin siniviivan ja päätyviivan puolivälissä saavuttaa KOOVEE:n pelaaja kiekon. Välittömästi pelaajan koskettua kiekkoa, taklaa JoKP:n Toivo Pennanen tätä painavalla taklauksella. Taklaus suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta ja se kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Saadun selvityksen perusteella on kuitenkin selvää, että taklaus osuu suoraan vastustajan pelaajaa pään / niskan alueelle. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko. Päähän / niskaan kohdistuneen iskun voimakkuus huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa taklaavan pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoiteen. Edelleen kurinpitoryhmä katsoo, ettei taklaustilanne tullut taklaavalle pelaajalle yllättäen. Taklaavalla pelaajalla olisi kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan ollut tilanteessa aikaa ja tilaa suorittaa taklaus sääntöjen puitteissa. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että tilanteessa taklaavan pelaajan asento ns. kasvaa kontaktiin aiheuttaen osin sen, että suurin osa painavan taklauksen voimasta kohdistuu nimenomaisesti vastustajan pään / niskan alueelle. Kurinpitoryhmä katsoo taklauksen pitäneen sisällään merkittävän loukkaantumisriskin, joka tässä tapauksessa on konkretisoitunut vastustajan pelaajan loukkaantumisena. Myös tämä seikka otetaan huomioon asian seuraamusharkinnassa.

Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset ja seuraamuskäytäntö huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen neljän (4) ottelun lisärangaistuksen arvoinen. Lisäksi seuraamusharkinnassa tulee huomioida, että pelaajalle on kaudella 2020-21 (15.3.2021) määrätty kahden ottelun lisärangaistus nimenomaisesti päähän kohdistuneesta taklauksesta. Mestiksen kurinpitolinjausten mukaisesti tämä korottaa nyt määrättävää lisärangaistusta yhdellä ottelulla.

Edellä mainituin perustein JoKP:n Toivo Pennaselle määrätään viiden (5) ottelun lisärangaistus.
---
Lähde: Mestis